Αποκατάσταση αδικίας σε βάρος των συναδέλφων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Πέντε ολόκληρα έτη μετά την επιστροφή στα σχολεία των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το αρ. 82 του Ν. 4171/2013, κατά το διάστημα 2013 – 2015, εξακολουθεί να υφίσταται μια σοβαρή αδικία, παρά τη φαινομενική αποκατάσταση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας.
 
Έως σήμερα, με νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει αναγνωριστεί ο χρόνος διαθεσιμότητας ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Δυστυχώς όμως δεν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι αποδοχές των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα είχαν περικοπεί κατά 25% για σχεδόν 2 έτη, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η οικονομική ζημία των εν λόγω εκπαιδευτικών δεν έχει
ακόμα αποκατασταθεί.
 
Επιπρόσθετη συνέπεια της περικοπής του 25% των αποδοχών τους, αποτελεί και ο άδικος πλέον υπολογισμός του μηνιαίου ποσού της σύνταξής τους. Το ποσό της σύνταξης μοιραία υπολογίζεται για μηνιαίες αποδοχές λιγότερες κατά 25%, για 2 έτη, από των υπόλοιπων συναδέλφων τους με τα ίδια έτη υπηρεσίας. Μια αδικία που θα συνοδεύει τους συναδέλφους, δυστυχώς, έως το θάνατό τους, εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα. 
 
Η ψυχική και σωματική υγεία των συναδέλφων, εξαιτίας του διετούς καθεστώτος διαθεσιμότητας, δυστυχώς δεν πρόκειται ποτέ να αποκατασταθούν. Τουλάχιστον ας μεριμνήσει η πολιτεία για την οικονομική τους αποκατάσταση, ως ελάχιστη αναγνώριση και θεραπεία της αδικίας που υπέστησαν εκείνοι και οι οικογένειές τους.
 
Για την πλήρη αποκατάσταση των συνεπειών της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών με το αρ. 82 του Ν. 4171/2013, κατά το διάστημα 2013 – 2015, απαιτούμε:
 
  • Την επιστροφή των χρημάτων (25% των μηνιαίων αποδοχών) που παρακρατήθηκαν κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, και 

 

  • Τον υπολογισμό του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες αποδοχές όλων των συναδέλφων που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας- απόλυσης.

 

Παντελής Ρουμελιώτης

Αιρετός ΠΥΣΔΕ Αργολίδας

Μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Αργολίδας

Απάντηση