Ενημερωτικό σημείωμα για : α) συνάντηση ΔΣ ΕΛΜΕ με Δ/ντή ΔΔΕ Αργολίδας β) προσλήψεις αναπληρωτών, του Παντελή Ρουμελιώτη

Στο παρόν ενημερωτικό σημείωμα περιλαμβάνονται :

α) ορισμένες σκέψεις και προτάσεις για το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών

β) σύντομη ενημέρωση για την συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Αργολίδας και τις καθυστερήσεις καταβολής των δεδουλευμένων των εμπλεκομένων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019

Α) Προσλήψεις αναπληρωτών – Κενά στα σχολεία

Αρκετά προβλήματα στην στελέχωση των σχολικών μονάδων παρουσιάστηκαν και την φετινή σχολική χρονιά στην Δημόσια εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα στην Δθμια Αργολίδας παραμένουν εννέα (9) κενά Γενικής μέχρι σήμερα σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες. Σχεδόν όλα έχουν παραμένει ακάλυπτα παρά τις προσλήψεις συναδέλφων αναπληρωτών σε διάφορες φάσεις προσλήψεων αφού οι αρνήσεις ανάληψης υπηρεσίας αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο.

Οι λόγοι για αυτές τις αρνήσεις ανάληψης υπηρεσίας είναι πολλοί , ιδιαίτερα σοβαροί, και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να τους αντιμετωπίσει άμεσα, μακριά από λογικές τιμωρίας των συναδέλφων που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Καταρχήν, οι προσλήψεις αναπληρωτών πρέπει να γίνονται σε μια φάση στην αρχή του σχολικού έτους. Ο σωστός προγραμματισμός και η έγκαιρη δέσμευση πιστώσεων είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας.

Κατά δεύτερον, οι συνάδελφοι αναπληρωτές πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία το ίδιο με τους μόνιμους. Να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της προϋπηρεσίας τους κατά την διαδικασία μόνιμων διορισμών (που πρέπει να γίνουν άμεσα).

Η αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων με την χρήση της τεχνολογίας κατά την διαδικασία προσλήψεων (πχ με την ανάπτυξη κατάλληλων εφαρμογών κινητών τηλεφώνων) θα επέτρεπε με ταχύτητα την αξιοποίηση των εγκεκριμένων πιστώσεων με την άμεση κλήση του επόμενου υποψηφίου από τον πίνακα στις περιπτώσεις που αδυνατούσε ο συνάδελφος αναπληρωτής να αναλάβει υπηρεσία ή που υπέβαλλε παραίτηση για κάποιον σοβαρό λόγο.

Οφείλει τέλος η Πολιτεία να δώσει ουσιαστικά κίνητρα και να προσφέρει την βοήθειά της για την στέγαση των συναδέλφων στις περιοχές που δυσκολεύονται να βρουν κατοικία για τους λίγους μήνες που προσλαμβάνονται.

Καταλήγοντας, η μόνη πραγματική λύση για όλα τα παραπάνω είναι η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και η πλήρης στελέχωση των σχολικών μας μονάδων. 

Β) Ενημέρωση για την συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας με τον Διευθυντή ΔΕ

Ενημερωτική συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Αργολίδας κ. Γαληνό πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/11/2019 στο γραφεία της ΔΔΕ Αργολίδας.

Το κύριο ζήτημα που τέθηκε στον Διευθυντή ήταν η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων των εμπλεκομένων συναδέλφων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις καθώς αρκετοί συνάδελφοι έχουν απευθύνει σχετικά ερωτήματα σε μέλη του ΔΣ. Αφού ακούστηκε η άποψη της Διοίκησης το ΔΣ απαίτησε την άμεση πληρωμή των συναδέλφων που έχει καθυστερήσει.

Στην συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση των μελών του ΔΣ σχετικά με τις μεταθέσεις , αποσπάσεις , διαθέσεις, κενά που υπάρχουν στα σχολεία.

Στο τέλος έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που αφορούν τον κλαδο.

 

Πάντα στην διάθεσή σας ,

Παντελής Ρουμελιώτης

Αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Αργολίδας

Μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Αργολίδας

τ. Δ/ντης ΕΠΑΛ Ναυπλίου

Απάντηση