Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Αργολίδας

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη της η ΕΛΜΕ Αργολίδας μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το ζήτημα του Νέου Λυκείου και του νέου τρόπου εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ που αναμένεται, εφόσον ψηφιστεί τελικά, να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στην δημόσια διαβούλευση στην οποία έθεσε το Υπουργείο το σχέδιο του για την Γ Λυκείου δεν προτίμησε την κεντρική πλατφόρμα Opengov της κυβέρνησης αλλά το δικό του site  :

https://www.minedu.gov.gr/to-ypoyrgeio/opengov/1630-opengov/diatakseis-gia-lykeio/40276-arthro-1-diatakseis-gia-to-lykeio-kai-tin-prosvasi-stin-tritovathmia-ekpaidefsi.

Ορισμένα από τα σχόλια που έχουν ανέβει  :

“Οι όποιες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να γίνονται σε βάθος χρόνου με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι με μικροπολιτικές σκοπιμότητες.”

“Στόχος της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μέσα από ποικιλία μαθημάτων και όχι η μονομέρεια και η εξειδίκευση. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχει η Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επομένως η κατάργηση μαθημάτων γενικής παιδείας στην τρίτη τάξη κάτω από το επιχείρημα “αποφόρτιση των μαθητών από μαθήματα που δεν τους ενδιαφέρουν” θυμίζει τη λογική “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι” και αποτελεί ουσιαστική παραδοχή του Υπουργείου ότι δεν σκοπεύει να θεραπεύσει παθογένειες του συστήματος. “

“Οι όποιες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία πρέπει να γίνονται κατόπιν ωρίμου σκέψεως και προγραμματισμού. Για την εφαρμογή αυτών πρέπει να δίνεται το απαιτούμενο χρονικό διάστημα εξοικείωσης των μαθητών και των καθηγητών με αυτές. Ενδεχομένως τα παιδιά που εισάγονται το Σεπτέμβρη στην Α λυκείου να έχουν το χρόνο να ενσωματώσουν τις αλλαγές αυτές.Κανένα σύστημα όσο καλό και να είναι δεν μπορεί να εφαρμόζετε στα παιδιά της Β λυκείου και μάλιστα στο τέλος αυτής, τα παιδιά υποφέρουν είναι αγχωμένα, επί της ουσίας κανείς δεν νοιάζεται γι’αυτά καλούνται να συνεξεταστούν στην έκθεση και στη λογοτεχνία, χωρίς κανένα σχεδιασμό..(ακόμη) και σε λίγους μήνες από τώρα θα οδηγηθούν έτσι σαν πειραματόζωα στη σφαγή. Η λογοτεχνία είναι ένα πολύ ωραίο μάθημα που καλλιεργεί την κριτική σκέψη και διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των παιδιών, όμως όπως όλοι γνωρίζουμε ειδικά στο λύκειο δεν αντιμετωπιζόταν έτσι. Μέσα σε ελάχιστους μήνες πρέπει τα παιδιά να καταφέρουν όχι μόνο να κατακτήσουν τη φιλοσοφία του μαθήματος αλλά και να εξεταστούν σε αυτό…σχεδόν αδύνατο.Την ίδια στιγμή μάλιστα που έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με τα υπόλοιπα μαθήματα. Θεωρώ τεράστιο λάθος την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, διότι τα μαθήματα δεν έχουν όλα την ίδια δυσκολία.Συνεπώς οι μαθητές που προσπαθούν με πολύ κόπο και τα καταφέρνουν σε αυτά πρέπει και να επιβραβεύονται.”

“Ως μέλλουσα υποψήφια Ιατρικής, θα ήθελα να παραθέσω την γνώμη μου για τις αλλαγές που αφορούν το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αρχικά, αυτό που μας αγχώνει όλους και είναι επιτακτική ανάγκη να οριστεί και να ανακοινωθεί έγκαιρα είναι η εξεταστέα ύλη για τις Πανελλαδικές του 2020. Αν και προτάθηκε η αύξηση των ωρών της εκπαιδευτικής διδασκαλίας στα μαθήματα της κατεύθυνσης, η αύξηση της ύλης είναι κάτι το ανησυχητικό και είναι ανέφικτο να μην μας επηρεάσει, στο βαθμό που μπορεί, όσο αφορά την προετοιμασία μας. Γι’αυτο και πρέπει να γίνει προσεκτικά -σε λογικά πλαίσια-, έχοντας ως στέρεη βάση τα κλασικά κεφάλαια, χωρίς να μας επιβαρύνει γνωστικά (π.χ στην φυσική μπορούν να προσθεθούν οι ηλεκτρικές ταλαντώσεις και όχι κάποιο εντελώς άγνωστο κεφάλαιο). Όπως ήδη γνωρίζεται βέβαια, σε ορισμένα μαθήματα η ύλη είναι ήδη αρκετή και ο χρόνος περιορισμένος για να καλυφθεί (όπως η χημεία), για αυτό η ύλη δεν θα πρέπει να αυξηθεί αναλογικά με την αύξηση των ωρών στο σχολείο… “

 

Στο έγγραφό της η ΕΛΜΕ αναφέρει :

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας λαμβάνοντας υποψη τις πάγιες θέσεις της ΟΛΜΕ και του κλάδου μας για :

  • την αυτονομία και το μορφωτικό χαρακτήρα του Λυκείου για όλα τα παιδιά,
  • την αποσύνδεσή του από πανελλαδικές εξετάσεις

και ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την λειτουργία της Γ΄ τάξης Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, καλεί όλους τους συναδέλφους σε έκτακτη γενική συνέλευση,

την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 και ώρα 6:30 μμ

1ο Γυμνασίου Ναυπλίου,

προκειμένου να συζητήσουμε να καθορίσουμε την στάση και το πρόγραμμα δράσης μας.

Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη για έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο που θα οδηγήσει στην ολοκληρωμένη αποτύπωση των θέσεων και την ιεράρχηση των στόχων αλλά και των δράσεων του κλάδου, ώστε να μεταφερθούν στην ΟΛΜΕ κατά την προσεχή συνέλευση των προέδρων της.

Απάντηση