Σχέδιο Νόμου για Νέες Δομές στην Εκπαίδευση – Δέσμευση ΝΔ για κατάργησή του

Του αιρετού Παντελή Ρουμελιώτη

ΠΥΣΔΕ Αργολίδας

Λίγους μόνο μήνες πριν τις εκλογές αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εισάγει με την διαδικασία μάλιστα του κατεπείγοντος προς συζήτηση (!!!) και ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο που ανατρέπει τα πάντα και δημιουργεί ένα εντελώς άγνωστο τοπίο στον πολύπαθο χώρο της Αθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 1/6 και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 7/6/2018 , την παραμονή της έναρξης των πανελλαδικών, περιλαμβάνει 113 επείγοντα άρθρα (είναι άραγε όλα τόσο επείγοντα;) και καταργεί όλες τις υπάρχουσες μέχρι σήμερα δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε την κατάργηση του θεσμού των Περιφερειακών Κέντρων Επιμόρφωσης (ΠΕΚ), των σχολικών συμβούλων, την κατάργηση των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης Υποστήριξης Μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΚΕΔΔΥ), των Κέντρων Πληροφορικής και νέων τεχνολογιών (ΚΕΠΛΗΝΕΤ), των Κέντρων Περιβαλλοντικής εκππαίδευσης (ΚΠΕ) κοκ. Ο τρόπος αιτιολόγησης και μόνο της κατάργησης όλων αυτών των δομών με την ισοπεδωτική απαξίωση του έργου που είχαν προσφέρει και προσφέρουν μέχρι σήμερα στην εκπαίδευση οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε αυτές τις δομές καταδεικνύει την άγνοια των εισηγητών.

Ειδικότερα για την Ειδική Αγωγή αντί να ενισχυθεί η λειτουργία των  Κέντρων  Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης Υποστήριξης ( ΚΕΔΔΥ), προβλέπεται  η διάλυσή τους  επιστρέφοντας έτσι στο ιατρικοκεντρικό μοντέλο και σε ουρές στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα για απλές διαγνώσεις και όχι σε ουσιαστικές  διεπιστημονικές αξιολογήσεις με σκοπό την εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών. Πρόκειται για πισωγύρισμα δεκαετιών στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Η ταλαιπωρία για γονείς και μαθητές, ειδικά από την επαρχία, θα είναι τεράστια.

Όλα αυτά αντικαθίστανται εν μέρει από νέες δομές που αυτή την στιγμή είναι ασαφές το πώς θα λειτουργήσουν.

Επιπλέον, με το νέο νομοσχέδιο δημιουργούνται νέες θέσεις προϊσταμένων (άρα μοιράζονται νέα επιδόματα) ενώ επιχειρείται με απροκάλυπτο τρόπο ο έλεγχος  των συμβουλίων επιλογής στελεχών και επανέρχονται πρακτικές περασμένων δεκαετιών καταδικαστέες από το σύνολο των εκπαιδευτικών. Από αυτές τις διαδικασίες επιλογής στελεχών απουσιάζει παντελώς το ΑΣΕΠ παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις που κατά καιρούς ακούγονταν. Επίσης, μειώνεται η βαρύτητα των επιστημονικών προσόντων και αυξάνεται η βαρύτητα της διδακτικής προϋπηρεσίας.

Όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, τοπικές ΕΛΜΕ, αιρετοί κτλ) έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους (τις οποίες επίσης απαξιώνει ο υπουργός Παιδείας) από την εποχή της “δημόσιας διαβούλευσης” και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η οποία “δημόσια διαβούλευση” έγινε μόνο επί 50, περίπου, άρθρων καθότι τα υπόλοιπα παρουσιάστηκαν ξαφνικά. Αγνοήθηκαν δε παντελώς τα χιλιάδες αρνητικά σχόλια των συναδέλφων που αφιέρωσαν τον χρόνο τους προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επίσης εκφραστεί αρνητικά τόσο για την διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθεί η κυβέρνηση όσο και επί της ουσίας των άρθρων.

Ο εισηγητής μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Ανδριανός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και κατηγορηματικά δήλωσε στην Βουλή ότι αυτό το νομοσχέδιο (που από την Πέμπτη θα γίνει νόμος του Κράτους) θα καταργηθεί άμεσα από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ καθώς ο βασικός του σκοπός είναι η κομματική άλωση του χώρου της εκπαίδευσης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λίγο πριν εγκαταλείψουν την εξουσία και περάσουν στο πολιτικό περιθώριο.

Ως αιρετός εκπρόσωπος και των 700 εκπαιδευτικών Δθμιας εκπαίδευσης Αργολίδας καλώ με την σειρά μου τον Υπ. Παιδείας να επανεξετάσει αυτό το νομοθέτημα, να το αποσύρει και να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που είναι οι μόνες που μπορούν να δώσουν ουσιαστική ώθηση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Γιατί ο κοινός στόχος όλων, θέλω να πιστεύω, είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα  που θα βοηθά πραγματικά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στην διάθεσή σας

Παντελής Ρουμελιώτης

τηλ. 6945756353

Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Αιτιολογική έκθεση

Δείτε εδώ το Σχέδιο Νόμου (7,5 ΜΒ)

Απάντηση