Χάσαμε την Διαύγεια ….

Του αιρετού Παντελή Ρουμελιώτη

Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε το Υπ. Παιδείας σήμερα 31/5/2018 στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ ανακοίνωσε ότι έγιναν 785 αποσπάσεις συναδέλφων στις Διευθύνσεις Α’ βάθμιας, στις Δ/νσεις Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν ανακοίνωσε, ως όφειλε, τα ονόματα των συναδέλφων που αποσπάσθηκαν.

Η ανακοίνωση των ονομάτων δεν έγινε γιατί το Υπουργείο επικαλέσθηκε, γενικά και αόριστα, των νέο κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων που τέθηκε σε ισχύ στις 25/5/2018.

Η ενέργεια όμως αυτή του υπουργείου Παιδείας προκαλεί πολλά ερωτηματικά και καταργεί στην πράξη το σύστημα “Διαύγεια” μια από τις ελάχιστες ανοιχτές βάσεις δεδομένων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν να επικαλείτε την προστασία προσωπικών δεδομένων από την στιγμή που αναφερόμαστε σε δημόσιες θέσεις και όχι απλά σε κάποια προσωπικά θέματα. Δεν ζητάμε να βγουν οι φάκελοι με τα προσωπικά στοιχεία των υποψηφίων σε δημόσια θέα αλλά το ποιοί/ές τοποθετούνται σε ποιά δημόσια θέση.

Σε μια εποχή λοιπόν που υποφέρουμε όλοι από την γενικευμένη κρίση το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να επαναφέρει αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος που έχουν σημαντικό μερίδιο σε αυτή την περιπέτεια που περνάει η ελληνική κοινωνία.

Την ίδια στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ανοιχτές βάσεις δεδομένων αποτελούν έναν μηχανισμό εξασφάλισης του Δημόσιου Ελέγχου των πράξεων της Διοίκησης και περιορισμού της διαφθοράς.

Ας ελπίσουμε ότι το Υπ. Παιδείας έκανε απλά έναν εσφαλμένη εκτίμηση και θα επανορθώσει άμεσα. Αλλιώς σκεφθείτε τι έχει να γίνει ενόψει των αποσπάσεων που περιμένουμε, των προσλήψεων αναπληρωτών, στις επιλογές στελεχών εκπαιδευσης κοκ από την στιγμή που δεν θα υπάρχει ο παραμικρός δημόσιος έλεγχος .

Απάντηση