572 στα 572 αρνητικά σχόλια στην διαβούλευση για τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ!

Του Παντελή Ρουμελιώτη

Αιρετού στο ΠΥΣΔΕ Αργολίδας                        Ναύπλιο, 22/3/2018

Συνεχίζεται μέχρι τις 26 Μαρτίου η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας με θέμα :

“Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις “

Μέχρι σήμερα Πέμπτη, 22 Μαρτίου και ώρα 20:00 έχουν κατατεθεί 1469 σχόλια εκ των οποίων τα 572 αφορούν ένα άρθρο! Το άρθρο 14 με θέμα:

“Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων τεχνολογιών”.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι και τα 572 σχόλια είναι ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Μέσω αυτών των σχολίων εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών και καταθέτουν αξιόλογες προτάσεις !

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά τα σχόλια :

 •  22 Μαρτίου 2018, 12:17 | 
 •  Όσοι έχουν υπηρετήσει έστω και για λίγο διάστημα σε σχολείο ξέρουντα τα προβλήματα που δημιουργούνται απο τη μη καλή λειτορυγία των υπολογιστών. Σήμερα κανένα σχολέιο δενμπορεί αν λειτορυγήσει χωρίς υπολογιστές και Internet. Όλα αυτα τα φροντίζουν οι τεχνικοί και υπεύθυνοι του ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ γιατι αυτοί εχουν τις ειδικες τεχνικες γνωσεις που χρειαζονται. Είναι μεγάλο λάθος η ουσιαστική κατάργησή τους. Χρειάζεται αναβάθμιση της λειτουργίας με αποκεντρωμένες υπηρεσίες ειδικά στην επαρχία όπου οι απαοστάσεις είναι τεράστιες.
 • 22 Μαρτίου 2018, 12:07 | 
 •  Το έργο αυτών των ανθρώπων ( το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ δεν είναι ένα άψυχο πράγμα ) όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να αναβαθμιστεί . Η βοήθειά τους είναι συνεχής τόσο σε τεχνική υποστήριξη όσο και συμβουλευτική επιμόρφωση. Διαθέτουν τις γνώσεις και την τεχνογνωσία για να προσφέρουν αυτήν την πολύ απαραίτητη βοήθεια. Ας τους αφήσουμε λοιπόν να συνεχίσουν το έργο τους.
   
 • 22 Μαρτίου 2018, 12:16 |
   
 • Είναι θεσμός που έχει υποστηρίξει τα σχολεία και έχει προσφέρει υπηρεσίες προς διευκόλυνση των εκπαιδευτικών. Πάντα υποστηρικτικοί και εξυπηρετικοί με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
 • 22 Μαρτίου 2018, 12:15 |

μια υποστηρικτική δομή που ειναι οχι απλώς απαραίτητη , αλλά αναγκαία. Ο ι συνάδελφοι που υπηρετουν στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων υπερβάλλουν εαυτούς εργαζόμενοι πολλες φορές μέχρι αργά το απόγευμα να δώσουν λύσεις και να προσφέρουν με την τεχνογνωσία τους στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων μας.Το ότι λειτουργούν τα εργαστήρια στα σχολεία μας οφείλεται κυρίως σε αυτούς τους συναδέλφους!!!!!

 
 • 22 Μαρτίου 2018, 12:32 | 

   Υπήρχε η φήμη της κατάργησης εδώ και καιρό. Ερωτηθείς εκ μέρους μου βουλευτής του νομού μας για την τύχη των ΠΛΗΝΕΤ με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με των υπεύθυνο ΚΕ. ΠΛΗΝΕΤ και τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής της περιοχής μας – Ιωάννινα – για το έργο τους και το πως θα λειτουργήσουν από εδώ και πέρα. Δυστυχώς καμία επικοινωνία…το υπουργείο δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Την δεδομένη χρονική στιγμή με παλαιωμένα εργαστήρια που βασίζονται σε ελεύθερο λογισμικό είμαστε 100% εξαρτημένη από την λειτουργία των ΠΛΗΝΕΤ. Χωρίς την δικιά τους υποστήριξη δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εργαστήρια μας και σε οποιαδήποτε πρόβλημα που θα εμφανιστεί οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έχουμε εργαστήριο να δουλέψουμε. Κανονικά θα έπρεπε να ενισχυθεί και να δυναμωθεί ο συγκεκριμένος θεσμός από το να καταργηθεί.Τα παιδιά στο δικό μας ΠΛΗΝΕΤ είναι άμεσα διαθέσιμα και προσπαθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν να μας εξυπηρετήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα.
 • Η αλλαγή που προτείνει το σχέδιο νόμου θεωρώ ότι είναι αρνητική καθώς θα έχει ως συνέπειά της
  1. την υποβάθμιση της τεχνικής υποστήριξης των σχολικών μονάδων σε ζητήματα ΤΠΕ και
  2. την κατάργηση της επιμορφωτικής δράσης σε ζητήματα ΤΠΕ των εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας,
  εργασίες με τις οποίες είναι επιφορτισμένο σε κάθε περιοχή το Κε.Πλη.Νε.Τ.

  Για την τεχνική στήριξη ο καθένας από μας είτε ως Διευθυντής ή είτε ως εκπαιδευτικός μπορεί να ανακαλέσει στην μνήμη του περιπτώσεις όπου το Κε.Πλη.Νε.Τ. (τις χρονιές που ήταν στελεχωμένο) παρείχε τεχνική βοήθεια, είτε με επιτόπου επισκέψεις στη σχολική μονάδα, είτε εξ αποστάσεως, είτε με την μεταφορά του προβληματικού εξοπλισμού στο Κε.Πλη.Νε.Τ. και την επισκευή του (αποτροπή επίσκεψης του προσωπικού λόγω μη έγκρισης οδοιπορικών για μετακινήσεις του μικρότερων των 50 χλμ.).

  Ως εκπαιδευτικοί έχουμε πολλές φορές επωφεληθεί από την παρακολούθηση επιμορφώσεων, σεμιναρίων ή ημερίδων που έχουν πραγματοποιηθεί από κάποιο Κε.Πλη.Νε.Τ., επιμορφώσεις που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν το κενό της απουσίας υπηρεσιακής επιμόρφωσης από το Υπουργείο Παιδείας. Αναφέρουμε εδώ ενδεικτικά και κάποιες επιμορφωτικές δράσεις

  Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής που είχαν πανελλαδική εμβέλεια:

  – Από το σχολ. έτος 2011-12 μέχρι σήμερα, ποικίλα εξ αποστάσεως σεμινάρια μέσω πλατφόρμας Moodle (π.χ. αξιοποίηση Moodle, Ψηφιακή αφήγηση, Geogebra) υποστηριζόμενα από το Κε.Πλη.Νε.Τ. Αχαΐας (βλ. http://e-learning.ilei.sch.gr/moodle/).

  – Σχολ. Έτος 2017-18, Ποικίλα εξ αποστάσεως σεμινάρια μέσω πλατφόρμας Moodle επιμόρφωσης εκπαιδευτικών eTwinning, υποστηριζόμενα από το Κε.Πλη.Νε.Τ. Κυκλάδων (βλ. http://seminars.etwinning.gr/)

  Την ίδια στιγμή, με την πρόταση αυτή του Υπουργείου Παιδείας θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση τόσο των Διευθύνσεων όσο και των σχολικών μονάδων για τους εξής λόγους:

  1. Τα Κε.Πλη.Νε.Τ. λειτουργούν χωρίς επιπλέον οικονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό, καθώς στελεχώνονται από δύο εκπαιδευτικούς Πληροφορικής χωρίς επιδόματα. Με το νέο σχήμα σε κάθε Νομό θα έχουμε δύο διοικητικούς υπαλλήλους (όχι Πληροφορικούς) ως προϊσταμένους του νέου τμήματος Δ΄ Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών με επίδομα (έναν στην Δ/νση Α/θμιας και έναν στην Δ/νση Β/θμιας) και δύο εκπαιδευτικούς Πληροφορικής (έναν στην Δ/νση Α/θμιας και έναν στην Δ/νσης Β/θμιας) ως υφιστάμενους αυτών.

  2. Με το σχήμα αυτό δεν θα είναι δυνατή η αποτελεσματική τεχνική υποστήριξη των Δ/ντων των σχολικών μονάδων και των σχολικών εργαστηρίων σε κάθε Διεύθυνση. Ως εκ τούτου το έργο της τεχνικής υποστήριξης θα μεταφερθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες με πρόσθετο κόστος για τα σχολεία ή θα απαξιωθεί ο Πληροφορικός εξοπλισμός.

  Η πρότασή μου είναι το Κε.Πλη.Νε.Τ.:
  1. Να παραμείνει με την προηγούμενη μορφή του ως αυτόνομη τοπική και αποκεντρωμένη δομή για την υποστήριξη της τοπικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

  2. Να ενισχυθεί ο επιμορφωτικός του ρόλος μέσα από επίσημη θεσμοθέτηση δράσεων.

  3. Η επιλογή των στελεχών του να συνεχίσει να γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας και σε κάθε Κε.Πλη.Νε.Τ. να συνεχίσει να μπορούν να τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί από όλη την Περιφέρεια.

  4.Να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί με τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό.

 • 22 Μαρτίου 2018, 10:21 | 
 • Η συμβολή του ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι ουσιαστική και απαραίτητη στην καλή λειτουργία της σχολικής μονάδας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Θεωρώ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ την συνέχιση της λειτουργίας του χωρίς ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ! Επιπλέον , θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους εκπιαδευτικούς του ΚΕΠΛΗΝΕΤ γαι την προθυμία τους την ευγένειά τους την συμπαράστασή τους τις οδηγίες και τις λύσεις που μας λύνουν τα χέρια εμάς των υπολοίπων των άλλων ειδικοτήτων και δη των ΠΕ60 (ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ) που μόνες μας στη σχολική μονάδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και επί 4 συνεχείς 60λεπτες ώρες είμαστε και ακπιαδευτικοί και προισταμένες και καθαρίστριες και επιτηρήτριες και και και και κάθε βοήθεια μάς είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!!!!!!

Όλα τα σχόλια μπορείτε να τα δείτε εδώ!

Είναι αυτονόητο ότι τα σχόλια όλων αυτών των εκπαιδευτικών ΟΦΕΙΛΕΙ το Υπουργείο ΝΑ ΤΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ και να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις.

Ειδικά από την στιγμή που αυτές οι διορθώσεις προτείνονται από τους κατεξοχήν γνώστες του θέματος οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν έχουν ερωτηθεί μέχρι σήμερα καθόλου.

Απάντηση